10 d’abril del 2013

Mot del dia: MESURA

Avui proposem parlar del mot mesura i d'alguns sinònims: mida, grandària, volum, dimensions... Es tracta d'un significat que es pot dir de diverses maneres segons el context, i això genera confusions.
La mesura és la quantitat d'alguna cosa determinada pel mesurament, i també un mitjà proporcionat per a un fi (les mesures que ha pres el Govern, per exemple). El mot forma part de locucions i expressions com unitat de mesura, a mesura que, en la mesura que... En aquests casos no direm mai mida.
La mida és la mesura d'un objecte, en especial la linial: Quina mida té aquest edifici?; la mida dels pantalons;  la mida importa... Amb aquest mateix sentit podem fer servir dimensió o grandària, tot i que cal anar alerta amb aquest últim, perquè es refereix a una dimensió gran; no té sentit dir, per tant, una grandària molt petita. És millor dir una mida petita o unes dimensions petites
El volum fa referència a la mesura d'una porció d'espai ocupada per un cos. el volum d'una caixa. També podem dir grossària o dimensions: les dimensions d'una sala. 
Tant per a la mida com per al volum hem d'evitar el barbarisme *tamany, per bé que el DCVB el dóna per bo (prové del tan magnum llatí, 'tan gran').
I també alerta amb el verb: no direm mai *medir, sinó mesurar o amidar.


Diversos instruments de mesura (http://blocs.xtec.cat/lacinciafcil/?page_id=247)

2 comentaris:

  1. Medir 'amidar' té entrada en el Diccionari general de Ferrer Pastor. Medir apareix documentat en català en el segle XV. Més dades aci.

    Quant a tamany, té entrada en el Salt 2.0 (és acceptat per tant per l'AVL). El podem documentar des del segle XVI, i l'han fet servir autors moderns tan importants com Joan Veny, Joan Garí, Mercè Rodoreda o Joan Fuster. Més dades ací.

    ResponElimina
  2. Gràcies pels comentaris. En efecte, sobre "tamany" ja havia dit que el DCVB el donava per bo, i en dóna exemples dels clàssics, però el DIEC no l'accepta ara per ara. El mateix es pot aplicar a "medir".

    ResponElimina