Píndoles lingüístiques

20 de març del 2013

El nom de les estacions

Avui que comença la primavera, trobem oportú fer un apunt amb els diferents noms que reben les estacions de l'any en català:

- Primavera: estació compresa entre l'equinocci de març i el solstici de juny. Deriva del llatí prima vera, o 'inici de l'estiu'. Com a curiositat, en alguns parlars es parla de primavera d'estiu per referir-se a la primavera pròpiament dita, i de primavera d'hivern per referir-se a la tardor. 
Dites i refranys de la primavera: http://polsim.dites.cat/2008/04/programa-8-refranys-de-la-primavera.html
- Estiu: estació compresa entre el solstici de juny i l'equinocci de setembre. Deriva del llatí aestivus, 'estiuenc'. La pronúncia popular del mot és, majoritàriament, amb i inicial, istiu, però només s'accepta la grafia amb e.
Dites i refranys de l'estiu: http://tematic.dites.cat/2008/05/estiu.html
- Tardor: estació compresa entre l'equinocci de setembre i el solstici de desembre. Deriva del llatí tardatio, 'acció d'arribar tard', que donà tardaó en català occidental i que esdevingué tardor per influència d'altres mots amb aquesta terminació, grafia consolidada gràcies a altres paraules com tardorenc o tardoral. Com a sinònims hi ha el mateix tardaó o el cultisme autumne, derivat del llatí autumnum (amb el mateix significat).
Dites i refranys de la tardor: http://vpamies.dites.cat/2008/09/refranys-de-tardor.html
- Hivern: estació compresa entre el solstici de desembre i l'equinocci de març. Deriva del llatí hibernu, amb el mateix significat. Aquesta paraula sol originar confusions ortogràfiques per influència del castellà invierno, que s'escriu sense h. Alerta també a l'hora d'escriure el verb hibernar ('Passar l'hivern en estat d'hibernació'), que s'escriu amb b perquè està pres directament del llatí (és un cultisme).
Dites i refranys de l'hivern: http://tematic.dites.cat/2008/12/hivern.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada