26 de juny del 2012

De viandes fredes i mixtes

Diu el diccionari que vianda és, simplement, "menjar"; és a dir, un simple sinònim. A partir d'aquest mot, el Termcat ja fa temps que ha decidit utilitzar-lo per a referir-se als productes carnis elaborats, fets amb carn de porc i altres espècies, que es mengen freds: viandes fredes i viandes mixtes. Amb tot, si busquem aquests termes en el Cercaterm trobarem aquesta nota:
"Convé no confondre els termes vianda mixta i vianda freda. Tot i que ambdues es comercialitzen com a embotits i en castellà es designen amb la mateixa denominació, fiambre, la vianda mixta freda fa referència al producte carni que incorpora fècula en la seva composició, mentre que la vianda freda és la vianda que, un cop rostida o cuita, es menja freda."
De manera que sembla que la vianda freda és una peça natural, que no porta fècula com a additiu, mentre que la vianda mixta és un producte més elaborat. Però no queda del tot clar quins productes s'encabeixen en cada categoria.
Aquest és un producte que ha generat problemes per a denominar-lo: sovint s'anomena embotit, però aquesta és una denominació molt específica que no inclou productes com el pernil.  En altres llocs s'anomena companatge, ja que es tracta d'un menjar que se sol acompanyar de pa, però el mot companatge té en realitat un sentit més ampli. Una altra denominació és producte de xarcuteria, però se sol limitar a un àmbit més comercial i menys general.
Deixem a gust del consumidor, doncs, fer servir qualsevol d'aquests termes per referir-se al tipus de viandes esmentats.

2 comentaris:

  1. Però no hi ha qui ho fa servir per referir-se a patata i mongeta?!

    ResponElimina
  2. Com he dit,"vianda" s'utilitza com a sinònim de "menjar". En l'article es parla de l'ús d'aquest mot per a referir-se als productes freds de xarcuteria, però això no vol dir que el mot no tingui altres accepcions.

    ResponElimina